Presenteras i samarbete med Anbudsförmedlingen.

Tapetsera en fondvägg.

19 juni 2017 Målning & Tapetsering
Image

Något av det roligaste som finns är när man åstadkommer något man inte tror man klarar av. Blir slutresultatet dessutom något som dina nära och kära kan njuta av i många år är det väldigt tillfredsställande.

En aktivitet man kan prova på för att uppnå den känslan är utan tvekan tapetsering. Går du bara lugnt och metodiskt till väga och ger dig själv tid så lär du dig detta hantverk i ett nafs.

Här beskriver vi den, enligt oss, enklaste metoden att tapetsera.

Underlaget vid tapetsering är viktigt. Se till att dina väggar är jämna och släta. Eventuella ojämnheter eller hål behöver spacklas och slipas. Det går inte att komma undan ett dåligt underarbete.

  • När väggarna är klara för tapetsering utgår du från det mest iögonfallande hörnet och börjar tapetsera utifrån detta. Börja med att rita ut en lodlinje ca. 53 cm från hörnet. Det är ytterst viktigt att första våden hamnar lodrätt på väggen. Blir det snett här blir resten också snett. Var noggrann.
  • Stryk på lim vid tak och golvlist med pensel. Rolla resten av väggen där första våden ska sitta med lim.
  • Dra upp första våden och fäst den vid taket. Skär av överflödig tapet med ett rakblad. Kontrollera mot din lodlinje så det blir rakt. Släta ut våden från mitten och utåt med tapetverktyget. Eventuellt kan du behöva lyfta upp våden och justera. Det är helt ok.
  • Skär av våden vid golvlisten. Återigen med ditt rakblad. Byt bladet direkt om det känns slött.
  • Upprepa nu proceduren från steg 2. Var uppmärksam på eventuell mönsterpassning.
  • Tvätta av limrester mellan varje våd. Tapeten klarar det, men hinner klistret torka kan det bli fula blanka fläckar.

Svårare än så är det inte!

Mer att läsa

I år dyker Bygglekplatsen upp på olika ställen i Göteborg. En skåpbil full med verktyg och material åker runt för att möta snickarsugna och skaparglada barn och unga i Göteborg.
28 juni 2017
Välkommen till Bygglekplatsen Pop up
Läs artikel
Tävlingen Sveriges Fulaste Trädgård är nu avslutad och vinnaren är korad.
27 juni 2017
Sveriges fulaste trädgård 2017 är korad
Läs artikel