Presenteras i samarbete med Anbudsförmedlingen.

Så blir du av med mördarsniglarna

18 juni 2017 Trädgård
Image Fotograf: Håkan Svensson

Mördarsnigeln, eller Spansk skogssnigel som den egentligen heter, är en av trädgårdsägarens största gissel. Öknamnet "mördarsnigel" kommer förmodligen främst av att den bl.a. äter kadaver och att den är kannibal. Just detta faktum är viktigt att vara medveten om när man vill bekämpa mördarsnigeln.

Tidigt på våren när man börjar påta i sin trädgård gäller det att samla in de små sniglarna man eventuellt hittar och ta dem av daga.

Hur bekämpar man då bäst mördarsnigeln? Viktigt är att arbeta systematiskt och konsekvent. Arten är mycket livskraftig och anpassningsbar vilket gör att vi måste tänka brett och göra livet i din trädgård så svårt som möjligt för arten.

Tidigt på våren när man börjar påta i sin trädgård gäller det att samla in de små sniglarna man eventuellt hittar och ta dem av daga. Senare på året är det bra att kvällstid, eller tidigt på morgonen, då det är fuktigt ute gå en rond runt sin trädgård och samla in de sniglar man hittar. Mest effektiva metoden att avliva snigeln är att klippa av snigelns huvud. Låt inte de döda sniglarna ligga kvar då dessa attraherar fler sniglar. De är ju som nämnts tidigare kannibaler.

Sniglarna lägger sina ägg i grunda hålor i marken. Hittar du dessa, de ser ut som vita små pärlor i grupper om c.a. 20-30 st, ska du genast plocka bort och förstöra dem.

Försök hålla trädgården fri från platser som sniglarna gillar. Gamla löv som får ligga kvar och förmultna är klassiska gömställen. Komposten är också ett klassiskt tillhåll. Kan du göra den svåråtkomlig för snigeln är det bara bra.

Något man också kan prova är en s.k. ölfälla. Du bygger enkelt en egen av en gammal petflaska. Börja med att skära av toppen ca. 1/3 ner och vänd den inåt och tejpa ihop. Fyll den sedan med några deciliter öl och placera i trädgården där du har problem. Sniglarna kommer krypa in i flaskan men kommer inte att komma ut igen.

Det finns också biologiska bekämpningsmedel i formen av små parasiterande nematoder som infekterar sniglarna och dödar dom inom ett par till tre veckor. Andra bekämpningsmedel som finns tillgängliga är medel innehållande järnfosfat. Dessa förstör snigelns mag/tarmkanal och dödar snigeln på det sättet. Tyvärr är detta en dyr metod men kan vara värd att prova.

Sniglarna gillar inte att krypa över hårda skrovliga ytor, så en vallgrav med singel runt trädgårdslandet kommer effektivt hålla dem borta.

Har du turen att ha igelkottar på och omkring tomten så äter de gärna mördarsniglar, så var rädd om dom. Vissa arter av ankor (t.ex. myskanka och springanka) äter också mördarsniglar. Det är dock tyvärr väldigt individuellt från anka till anka om dom gillar mördarsniglar så har du otur gillar just dina ankor inte sniglar.

På tal om att äta sniglar. Även vi människor kan faktiskt äta mördarsnigeln. De måste dock rensas, sköljas och kokas så grundligt att det knappast är värt besväret.

Mer att läsa

I år dyker Bygglekplatsen upp på olika ställen i Göteborg. En skåpbil full med verktyg och material åker runt för att möta snickarsugna och skaparglada barn och unga i Göteborg.
28 juni 2017
Välkommen till Bygglekplatsen Pop up
Läs artikel
Tävlingen Sveriges Fulaste Trädgård är nu avslutad och vinnaren är korad.
27 juni 2017
Sveriges fulaste trädgård 2017 är korad
Läs artikel