Presenteras i samarbete med Anbudsförmedlingen.

Måla om fasaden

16 juni 2017 Målning & Tapetsering
Image

Förr eller senare kommer det vara oundvikligt – fasaden måste målas om. För de flesta är detta inte något projekt man går och längtar efter, utan snarare något man bävar inför. Visst, en fasadmålning behöver inte vara särskilt svårt, men det är oerhört tidskrävande. Just större hus och fler fönster – desto jobbigare blir det. Men frågan är, ska jag själv måla om fasaden eller är det bättre att anlita proffs?

Om du planerar att måla fasaden själv behöver du en hel del material och verktyg. Samtidigt är det bra att planera in fasadmålning långt i förväg eftersom det kommer ta ett tag. Vår och försommar är den absolut bästa tiden för fasadmålning eftersom det inte är särskilt fuktigt i luften, du slipper dessutom den gassande solen. För att underlätta målningen för dig själv måste du göra ett noggrant förarbete, det är A och O för att lyckas. Samtidigt är förarbetet jobbet de flesta bävar inför.

Lägg tid på förarbetet

En risig fasad som behöver målas om kommer behöva mycket förarbete. Oftast har färgen flagnat och hänger i flisor, detta måste du skrapa bort. Du kan räkna med ganska många rundor kring huset. Förutom färgen kan det finnas mögelväxt på fasaden så den måste tvättas av noggrant innan du ens kan börja skrapa. Ofta är det lättast att använda en högtryckstvätt. Om du använder dig av en högtryckstvätt är det viktigt att inte stå alltför nära eftersom risken då finns att vattnet tränger in i fasaden. Så här kan du genomföra förarbetet på fasaden:

 • Börja med tvätt och avspolning av fasaden. Köp hem målartvätt så att du kan skrubba och tvätta bort mögel och smuts ordentligt. Spola sedan med högtryckstvätten men var noga med att inte ha för stark stråle och att inte stå för nära.
 • Efter den noggranna tvätten är det dags att låta fasaden torka helt och hållet. Därefter väntar ett något läskigt moment – att besikta träet. Du kan använda en vanlig kniv och trycka lite i träet. Är träet hårt är det ett gott tecken på att det är friskt. Skulle det däremot vara mjukt är risken stor att det blivit angripit av röta. Detta är aldrig kul eftersom du då måste byta ut plankorna.
 • Om allt ser bra ut och träet verkar friskt och har torkat är det dags för skrapning. I detta moment ska du alltså skrapa bort all den gamla och lösa färgen som ofta börjat flisa sig rejält. Använd en stålskrapa och skaffa även bra slippapper. När du skrapat blir ytan ojämn och det gäller att släta till den med slippapper.
 • Efter att du slipat hela fasaden och den är jämn och fin måste den torka. Det är väldigt viktigt att fasaden är helt torr innan du börjar grundmåla, annars fäster inte färgen.
 • Voilá! Förarbetet är äntligen färdigt och du kan nu börja med färgen.

Fasadmålning börjar med grundfärg

När allt det jobbiga förarbetet är färdigt är det lätt att tro att färgburken kan hämtas och du kan sätta igång att måla fasaden. Men så är inte fallet. Nu är det dags för grundmålningen. Men skulle du ha en fasad av ett träslag som är känsliga för fukt, exempelvis ändträ, behöver du först grundolja hela fasaden. Planera in detta noga eftersom du måste grundmåla direkt efter du strukit på oljan, den ska inte hinna torka. Har du en fasad som inte är lika känslig mot fukt kan du köra igång med grundmålningen direkt. Hela tanken bakom grundfärgen är att tränga in i fasaden och ge den ett extra bra och väderbeständigt skydd. Förutom denna egenskap gör även grundfärgen att den riktiga fasadfärgen fäster bättre. Ge grundfärgen tid att verkligen sugas upp av träet och vänta helst en vecka innan du påbörjar fasadmålningen.

När det är dags för täckfärgen är det nästan alltid bäst att stryka på två omgångar. Använd olika penslar, en större för stora ytor och en mindre för skarvar, runt fönster och knutar. Det är alltid tacksamt att få hjälp med målningen eftersom det är ett otroligt tidskrävande projekt. Det är egentligen inte någon jättestor brådska heller. Hinner du inte måla under veckodagarna kan du måla under de kommande helgerna, med förutsättning av att vädret är bra.

Vilken täckfärg ska jag ha?

Om du vill måla fasaden med en täckande färg är det antingen akrylat eller alkyd du ska välja. Dessa två färgtyper är vattenburna och du kan enkelt ta reda på vilken färg som redan sitter på din fasad genom att ta en tygtrasa med lite t-sprit. Gnugga sedan försiktigt på fasaden. Om fasaden tidigare varit målad med akrylatfärg blir det kladdigt när du gnuggar. Skulle detta vara fallet är det alltid bäst att fortsätta med samma färg, alltså akrylat. Alkydfärgen är något hårdare i sitt utförande medan akrylat snarare har en elastisk känsla. Det finns många fördelar med akrylatfärg eftersom den är så pass elastisk. Detta gör att färgen är följsam om träet skulle röra på sig. Samtidigt har akrylatfärgen ett bra skydd mot UV-ljus.

Vilka penslar behöver jag?

Det är lätt att tro att penseln inte har någon större betydelse, men faktum är att rätt pensel kan göra stor skillnad när du väl ska fasadmåla. Satsa på en pensel med ergonomiskt handtag, du kommer annars att bli utsliten snabbt. Det finns bra varianter med ett böjt skaft, dessa brukar vara bekväma att arbeta med. Har du böjt skaft blir det dessutom enklare att komma åt på svårare ställen, exempelvis under brädor och i skarvar. Sedan bör du också välja en pensel som är anpassad efter den färgtyp du kommer att använda. En pensel med naturborst är exempelvis bra om du ska måla med en oljebaserad färg. Ska du däremot använda vattenbaserade färger som alkyd eller akrylat är det bättre med syntetborst. Dessa borstar är ofta tillverkade av polyester eller polyamid och är mycket slitstarka. Du kan även välja en blandborste, det vill säga med både naturborst som svinborst och syntet. Då får du alla de bra egenskaperna från båda materialen. Blandborstar fungerar bra för både olje- och vattenbaserad färg.

Anlita målare

Att utföra fasadmålning på egen hand är fullt möjligt, det är inte särskilt svårt. Däremot är det viktigt att förstå hur tidskrävande arbetet är. Det tar för de flesta flera veckor att måla om huset eftersom vissa dagar är regniga och ibland kanske du helt enkelt inte orkar. Samtidigt är fasadmålning ett väldigt slitsamt arbete, det kan tära rejält på axlar, nacke och rygg om du inte arbetar på ett ergonomiskt sätt. En annan sak många glömmer bort är material och verktyg. Visst, det är billigare att utföra jobbet själv än att anlita firma. Men å andra sidan behöver du antingen hyra eller köpa viss utrustning som kan vara dyr, exempelvis en byggnadsställning. Denna underlättar arbetet avsevärt om du har ett högt hus. Det går även att använda vanliga stegar, men då behöver du jämnt och ständigt gå ner och flytta den.

Genom att anlita en professionell målare slipper du allt vad fasadmålning innebär. Istället för att ”slänga bort” sommarens bästa dagar på att måla huset, kan du spendera tid med familj och vänner. Dessutom går det otroligt mycket snabbare för rutinerade målare att utföra fasadmålning än om du själv ska göra jobbet. De har all utrustning och alla verktyg som behövs och arbetar ofta flera stycken samtidigt. Med andra ord kan du njuta av ett nymålat hus inom kort. Men givetvis är prisfrågan viktig för dig som överväger att anlita en firma. Vad kostar det egentligen?

Priset varierar en hel del, dels beroende på husets storlek, men också andra saker. Här är en kortare lista på saker som kan påverka priset:

 • storlek på bostaden
 • vinklar och höjd på bostaden
 • hur sliten fasaden är (har röta angripit träet måste delar av fasaden bytas ut)
 • hur stort förarbetet är.

Kom ihåg att du ofta kan dra ner på priset en hel del genom att utföra vissa moment på egen hand. Om du exempelvis orkar utföra förarbetet själv dras priset ner otroligt mycket. En annan sak som är väldigt fördelaktig för privatpersoner är ROT-avdraget. Eftersom den största delen av fasadmålning är arbetskostnaden kan du dra av hela 30 % av priset på upp till 50 000 kronor. Du kan spara en rejäl slant på detta.

Samtidigt kan du räkna med ett perfekt resultat när du väljer att anlita proffs. Du får ofta garantier och efterkontroller också. Detta bör du dock alltid kolla upp när du väl hittat en firma som verkar bra. För att få den bästa dealen behöver du jämföra offerter för fasadmålning. Ta kontakt med 3 - 5 firmor, berätta vad du behöver hjälp med, hur stor bostaden är och andra viktiga saker, och begär offert. Med flera offerter i handen får du genast svart på vitt – vad priset kommer att bli och vad som kommer att ingå.

Det är inte alltid bäst att välja det billigaste priset. Ibland kan ett dyrare pris innebära att du får mer för pengarna, exempelvis en bättre garanti och efterkontroller.

Bra tips för att underlätta arbetet

Om du fortfarande funderar på att utföra målningen på egen hand finns det bra tips för att undvika fallgropar. Många frågor kan också dyka upp, exempelvis ”Varför går det inte att måla fasaden i starkt solljus?”. Vi går igenom lita olika tips för att du ska få de bästa förutsättningarna att måla om fasaden själv.

 • Varför är det inte bra att måla i direkt solljus? När solen skiner värms fasaden upp, om du då målar på den varma väggen kommer färgen att torka alldeles för snabbt. Detta resulterar i att färgen inte får fäste ordentligt.
 • Vilket material kommer jag behöva för fasadmålningen? För att jobbet ska gå så lätt som möjligt är det alltid bra att satsa på minst två typer av penslar, en mindre och en större. Läs ovan om när syntetborstar är bäst och när det är smartare med naturborst.
 • När behöver jag grundolja? Om du skrapar bort all gammal färg så att träet är blottat behöver du grundolja innan själva grundfärgen.
 • Vilken färg ska jag ha? Som vi tidigare nämnde är det oftast bäst att köra vidare med samma färgtyp som tidigare. När det kommer till kulören brukar många köra på samma, men ska du väl göra dig besväret med fasadmålning kan du likväl passa på att måla om huset i en ny färg, om du skulle vilja. Kom ihåg att du i tätbebyggda områden ofta behöver bygglov för att byta färg på huset.
 • Jag vet inte vilken kulör som passar. Att bara kolla på en liten ruta färg i en färgbutik är oerhört dumt, det är svårt att få en känsla för hur färgen blir på hela huset. Ett tips är att hitta två, tre kulörer och helt enkelt måla upp dessa bredvid varandra på fasaden. En större yta färg gör det betydligt enklare att föreställa sig hur färgen kommer att bli.

Se till att du har allt material och alla verktyg du behöver för fasadmålning genom att checka av vår lista:

 • Byggnadsställning eller stege. Det är absolut enklast att jobba från en byggnadsställning. Visst, dessa kostar en hel del men å andra sidan kommer du förmodligen få användning för den fler gånger. Du kan även hyra byggnadsställningar, stegar och skylifts.
 • Bra tvättsvamp för fasadtvätten. De bästa svamparna är natursvamp, dock är dessa ganska dyra. Det finns även bra syntetsvampar.
 • Två stycken hinkar. Fyll den ena med ljummet vatten och den andra med rengöringsmedel.
 • Fasadtvätt
 • Sandpapper
 • En bekväm och ergonomisk utformad skrapa.
 • Latexfog. Väldigt användbart när du behöver täta sprickor.
 • Maskeringstejp. Skydda delar av fasaden som inte ska målas, exempelvis fönster och knutar. Köp helst den blåa maskeringstejpen, den är jämn i kanterna och släpper också enkelt.
 • Penslar
 • Färg och olja. Grundolja kan behövas, grundfärg och täckfärg.

Planera in arbetet ordentligt, när du ska göra vad och om du kommer få hjälp från vänner eller familj. Sedan är det helt enkelt att hålla sig till planen, annars finns risken att jobbet drar ut på tiden otroligt mycket. Om du inte orkar eller har tid är det bättre att anlita professionella målare.

Mer att läsa

I år dyker Bygglekplatsen upp på olika ställen i Göteborg. En skåpbil full med verktyg och material åker runt för att möta snickarsugna och skaparglada barn och unga i Göteborg.
28 juni 2017
Välkommen till Bygglekplatsen Pop up
Läs artikel
Tävlingen Sveriges Fulaste Trädgård är nu avslutad och vinnaren är korad.
27 juni 2017
Sveriges fulaste trädgård 2017 är korad
Läs artikel