Presenteras i samarbete med Anbudsförmedlingen.

Renovera ditt kök

09 juni 2017 Bygg & Renovering
Image

Går du i tankarna kring att renovera köket? En köksrenovering kan vara minst sagt omfattande men den kan också innebära mindre förändringar som nya skåpluckor. En större köksrenovering däremot kan innebära att allt ska bytas ut – från skåpluckor och golv till vitvaror, spishäll och mycket mer. Om du själv inte är säker på vad du vill göra har vi samlat ihop lite praktiska tips om vad som kan vara bra att tänka på.

Köksrenoveringar är ofta kostsamma men det går givetvis att förändra otroligt mycket utan att behöva lägga en förmögenhet. De flesta materialen finns i många prisklasser. Du kan exempelvis välja ett billigare golv istället för lyxvarianten. Detsamma gäller skåpluckor, kakel och liknande. Stora varuhus som bland annat IKEA säljer en hel del på sin köksavdelning. Här kan du ofta hitta bra priser på snygga produkter.

Bra att tänka på

När du ändå ska göra en större köksrenovering är det alltid bra att passa på att installera och göra sådant du ändå velat ha. Visst, det kan kosta en del att renovera köket, men å andra sidan kommer du höja värdet på bostaden. Nyrenoverade kök och badrum är sådant som ofta drar upp bostadsvärdet en del. Dessutom är det rum som används ofta och som kommer ge dig mycket glädje. Men vad är då bra att tänka på när du väl renoverar köket?

 • Eluttag. Något som är lätt att glömma när det är dags för en köksrenovering är eluttagen. Ofta sitter de kvar på samma plats. Visst, det kan vara lite bökigt att dra om elen, detta måste alltid en behörig elektriker göra. Men det är otroligt bekvämt med många eluttag i köket. Fundera på vart du använder eldrivna maskiner som elvisp och bakmaskin och vart i köket du kommer behöva sätta in belysning.
 • Förvaring. Förvaringen i köket är otroligt viktig eftersom köket ska rymma allt från mat och porslin till kastruller, bestick, servetter och mycket annat. Att integrera köksförvaring kan vara smart, fundera lite på hur du vill ha det.
 • Arbetsytor. Köket är en plats där man ofta samlas för att umgås. Vissa står bredvid med ett glas vin medan någon annan lagar mat. Ibland är det dags för julbak och hela familjen ska baka och greja i köket. Har du tillräckligt med arbetsytor hemma? Om ni har ett mindre kök kanske en utdragbar arbetsyta kan vara smart. Annars är det alltid bra med långa köksbänkar eller en köksö så att alla får plats och kan umgås i köket tillsammans. Ett tips är att ha mobila underskåp som kan dras ut vid behov.
 • Diskho. Idag finns långt många fler varianter på diskhoar än förr, de kommer i alla tänkbara storlekar och former. Om du bakar mycket kanske du vill satsa på en diskho som är större, så att en bakplåt får plats att diskas.
 • Blandare. Apropå diskhon är även valet av blandare viktigt. Kanske vill du ha två kranar? En med längre slang som gör det enkelt att skölja av disken?

Att fundera över dessa punkter är alltid bra eftersom de kommer ha en stor inverkan på bekvämligheten i ditt nya kök.

Hur väljer jag rätt spis?

Idag finns många typer av spisar, alla med sina olika egenskaper. Här är en kortare lista på några vanliga spishällar och deras egenskaper:

 • Gasspis. Praktisk eftersom den blir varm snabbt och även kall så fort du stänger av den. Fungerar även vid strömavbrott.
 • Glaskeramikhäll. En klassisk och snygg spis som värms upp genom att en spole under själva glashällen värms upp. Dessa spisar finns ofta att hitta till bra priser.
 • Induktionshäll. En av de mest populära spishällarna under senare år. Induktionshällen består av ett magnetfält som har möjlighet att värma upp särskilda kastruller och stekpannor. Dessa måste ha en magnetisk botten för att bli varma från spisen. Fördelen med induktionshällen är att spishällen är sval direkt när du stänger av plattan. Den värmer enbart upp kastrullen.

Fundera även över storlek på spis. Bor du litet kanske du inte behöver lika många plattor? Dock är det inte sällan man använder 3 – 4 plattor åt gången, särskilt vid middagsbjudningar. Du kan även köpa en spishäll, exempelvis i glaskeramik och sedan kombinera med två plattor av gasspis.

Köksplaneringen

Detta kan vara lite svårt, men planeringen av köket är otroligt viktigt. Här pratar vi alltså om vart saker ska stå, exempelvis fasta bänkar, spis och ugn. Står de i nuläget i bra position? Eller är något i vägen? Kanske korsas arbetsvägarna jämnt och ständigt, något som kan vara irriterande. Hur fungerar det att vistas i köket medans diskmaskinen plockas ur? Fundera på alla detaljer för att skapa en köksplanering som fungerar optimalt.

Om du alltid drömt om ett riktigt skafferi, ett stort som du kan gå in i, är det viktigt att ta med detta i köksplaneringen. Kanske måste det sättas upp nya väggar eller till och med en ombyggnad? Allt beror såklart på vilken budget du har. Men ett skafferi är alltid användbart. Här kan ni få plats att lagra konserver, vinflaskor, mjöl och baksaker. I skafferiet är det bra om temperaturen är något lägre än inne i huset, runt 15 grader. Då håller sig alla ingredienser bra och smaker och aromer bevaras.

Köksstilar

En av de roligaste delarna inför en köksrenovering är givetvis själva inredningen. Hur ska köket egentligen se ut? Kanske har du redan hittat en stil du gillar? Eller så vet du inte riktigt och vill börja kolla på bilder för att få en bättre känsla?

Idag är det modernt med ljusa och fräscha kök med mycket vitt. Vissa vill ha vita skåpluckor, vita bänkar och vita vitvaror. Andra gillar mycket färg och mönster och kanske lägger ett golv i en stark färg. När det kommer till köksrenovering är det alltid smart att tänka praktiskt. Vita väggar kan vara oerhört snyggt, men frågan är – är det praktiskt? Stekos och stänk fläckar snart ner vita väggar, så kanske kan en annan färg vara bättre? Du kan även ha en fondvägg i köket för att bryta av med färg och mönster.

En annan stil som varit populär i många år är den lantliga stilen. Här pratar vi om slitna skåpluckor i pastellfärger, ljus färgpalett från golv till tak och med olika möbler och porslin. En härlig mix helt enkelt.

Renovera själv eller anlita proffs?

En köksrenovering är ingen lätt sak, men är du händig kan du mycket väl utföra vissa moment av renoveringen på egen hand. Vissa klarar av att byta ut skåpluckor och till och med lägga nytt golv. Men är du minsta osäker bör du alltid anlita en hantverkare. Hantverkare och byggfirmor arbetar effektivt och med precision. Du kan förvänta dig ett perfekt resultat.

För att ta reda på vad priset är när du anlitar en hantverkare är det bra att skriva ner punkter på en lista. Här är några exempel på saker som är bra att anteckna:

 • Allt du vill få gjort. Anteckna alla delar du behöver hjälp med, från skåpluckor och bänkar till installation av spis, tapetsering och golvläggning.
 • Vad har du för budget?
 • När behöver du ha köksrenoveringen utförd som senast?

Begär offert från många firmor så kan du enklare jämföra priset. Det går ofta att förhandla lite om priset. Och kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget för arbetskostnaden. Då kan du dra av 30 % på upp till 50 000 kronor per år.

Mer att läsa

I år dyker Bygglekplatsen upp på olika ställen i Göteborg. En skåpbil full med verktyg och material åker runt för att möta snickarsugna och skaparglada barn och unga i Göteborg.
28 juni 2017
Välkommen till Bygglekplatsen Pop up
Läs artikel
Tävlingen Sveriges Fulaste Trädgård är nu avslutad och vinnaren är korad.
27 juni 2017
Sveriges fulaste trädgård 2017 är korad
Läs artikel