Presenteras i samarbete med Anbudsförmedlingen.

Bli av med mossan i gräsmattan.

10 juni 2017 Trädgård
Image

Vem drömmer inte om att ha en grön och frodig gräsmatta. En gräsmatta helt utan mossa, klöver, maskrosor och annat ogräs. I den här artikeln ska vi gå in på djupet på varför mossan trivs och vad du kan göra för att gräset ska kunna ta över och helt konkurrera ut mossan.

Orsaker till varför det blir mossa i gräsmattan

  • Skugga: Mossan älskar skugga. under träd, buskar, häckar och fasader där solen har svårt att komma åt. Där trivs mossan.
  • Sur jord: Mossan trivs i jordar med lågt pH.
  • Fukt: Mossan gillar fukt. Den tål dock torka dåligt.
  • Näringsfattigt: Mossan trivs på näringsfattiga jordar. Tänk på hur det uppstår mossa på kala stenar.
  • Kyla: Gräset slutar växa vid 8 grader. Mossan fortsätter växa ända tills temperaturen går ner till noll.
  • Oanvänd gräsyta. Mossan tål inte slitage, vilket gräset gör. Det är alltså bara bra att spela fotboll eller göra något annat på sin gräsmatta.
  • Ensidig användning av försurande mossbekämpning eller gödning.

Åtgärder mot mossa.

För att bekämpa mossan behöver vi alltså ge gräset så gynnsamma förhållanden som möjligt samtidigt som vi gör det så svårt för mossan som möjligt. Har din jord lågt pH behöver du höja pH-graden. Gör det genom att kalka. Vissa mossbekämpningsmedel är också försurande så använder du det behöver du också kalka.

Är din jord väldigt kompakt kan det vara en idé att lufta gräsmattan. Det finns maskiner på marknaden att köpa eller hyra för detta. Vi vill ge jorden möjligheten att torka upp så fort som möjligt så att den inte är för blöt.

Har du mycket mossa kan det vara bra att sprida ut järnsulfat på våren. Detta gör att mossan torkar upp, blir svart och dör. Därefter kan man bara räfsa upp den.

Nu behöver vi fokusera på att stärka gräset. Jorden och gräset behöver näring. Sprid ut dressjord och göd din gräsmatta. Använd en gödning som inte försurar. Stödså gräsfrön enligt leverantörens anvisningar där det behövs. Göd din gräsmatta genom hela växtsäsongen. Och klipp ofta. Men bara max 1/3 del av gräsets längd. Klipper du ofta kan du med fördel låta gräsklippet ligga kvar. Detta fungerar som näring för gräsmattan.

Robotgräsklippare är bra. De klipper ofta och lite och sliter lagom på gräsmattan.

Kämpa på, att få en mossfri gräsmatta är ett evighetsarbete. Men för många av oss är det värt det.

Mer att läsa

I år dyker Bygglekplatsen upp på olika ställen i Göteborg. En skåpbil full med verktyg och material åker runt för att möta snickarsugna och skaparglada barn och unga i Göteborg.
28 juni 2017
Välkommen till Bygglekplatsen Pop up
Läs artikel
Tävlingen Sveriges Fulaste Trädgård är nu avslutad och vinnaren är korad.
27 juni 2017
Sveriges fulaste trädgård 2017 är korad
Läs artikel