Presenteras i samarbete med Anbudsförmedlingen.se.

Badrumsrenovering – Från början till slut

18 juni 2017 Bygg & Renovering
Image

Drömmer du om ett nytt badrum, något som du själv får vara med och bestämma utseendet på? En badrumsrenovering kan vara omfattande och inte minst kostsam. Men samtidigt kan du se renoveringen av ett badrum som en lönsam investering. Värdet på en bostad stiger ofta en del när just badrummet är nytt och fräscht. Samtidigt används badrummet flera gånger om dagen och att lägga lite extra krut här kan vara värt sin kostnad.

Men innan du sätter igång med renoveringen är det såklart en hel del saker att fundera över. Både när det kommer till materialval som klinkers, kakel eller våtrumsmatta, och även när det kommer till design och inredningsstil. Kanske har du redan en glasklar vision om hur du vill ha ditt drömbadrum? Eller står du fortfarande i valet och kvalet? Oavsett vilket så hoppas vi på att kunna ge dig några bra tips inför renoveringen.

Fixa själv eller anlita professionella firmor?

Hemmafixare är vi allihopa, eller? Badrummet kan vara ett av de få undantag som du inte bör ”fixa” för mycket i på egen hand. Anledningen är fukten. Våtrum kräver sin kompetens och kunskap annars kan konsekvenserna bli ödesdigra. Samtidigt finns det många regler du måste förhålla sig till och det gäller att hålla sig à jour, dessa ändras ständigt. Visst kan du utföra vissa moment på egen hand, bland annat nedmontering av gammal inredning. Allt handlar såklart om hur omfattande renoveringen kommer att vara. Om du ska göra en totalrenovering behöver du först ta ner alla befintliga möbler som toalettstol, handfat och liknande. Dessa moment kan du ofta göra på egen hand om du är någorlunda händig. Känner du dig minsta osäker ska du aldrig utföra renoveringen av badrummet själv, då är det mycket bättre att anlita professionella hantverkare som vet vad de gör.

Att tänka på när du väljer hantverkare

Det finns mängder av skickliga och erfarna hantverkare och byggfirmor, men att välja en är desto svårare. Även om hantverkare måste följa vissa regler finns det alltid företag som tyvärr inte är helt sanningsenliga. För att vara säker på att hantverkarna du anlitar arbetar professionellt kan du kolla upp att de har en ansvarsförsäkring. Håll även koll på varningssignaler som att hantverkaren vill ha förskottsbetalning för att handla material till renoveringen.

Se till att du har ett ordentligt avtal innan du anlitar hantverkare. Du kan hitta bra mallar för kontrakt på internet, bland annat hos Konsumentverket eller hos Villaägarnas riksförbund. Nedan följer en kortare lista på vissa punkter som bör finnas med på avtalet samt saker som är bra att tänka innan du anlitar en hantverkare:

 • tidsplan – när projektet startar och ska vara helt färdigt
 • om projektet ska ha ett fast pris eller betalas löpande
 • skicka gärna med ritningar eller bilder på hur du vill ha det, allt för att undvika missförstånd
 • be om referenser i förväg.

När det kommer till renoveringar av badrummet kan det vara väldigt bra att höra dig för i grannskapet eller bland vänner. Kanske känner du någon som varit väldigt nöjd med sina hantverkare? Då kan det kännas bra att välja samma. Så länge allt är tydligt nerskrivet på avtalet brukar det inte vara några problem. Se även till att noggrant kolla upp firman eller den enskilde hantverkaren innan du bestämmer dig.

Kakel eller våtrumstapet, klinkers eller våtrumsmatta?

Under de senaste åren har det definitivt varit klinkers och kakel som ligger i ledningen om du jämför med våtrumstapet och våtrumsmatta. En av anledningarna till detta är att både klinkers och kakel finns att tillgå i mängder av variationer. Du kan hitta nästan vilket mönster som helst och dessutom ett stort prisintervall. Men har inte våtrumstapet och våtrumsmatta några fördelar? Självklart har de det! För dig som söker efter ett prisvärt och lättskött alternativ kan våtrumsmatta vara det du söker. Våtrumsmattor kan köpas i många variationer och passar utmärkt både till våtrumstapet eller kakel. Samtidigt är våtrumsmattan lätt att rengöra. Vill du ha en specialdesignad eller designgolvbrunn är dock våtrumsmattan inget att rekommendera eftersom dessa brunnar ofta inte är godkända att användas med matta.

När du genomför en badrumsrenovering och ska byta golvet kan det vara väldigt smart att passa på att installera golvvärme. Visst, det blir en extrakostnad, men golvvärme är otroligt behagligt i just badrummet eftersom man ofta står på golvet barfota. När det kommer till golvvärme kan både klinkers och plastmatta läggas ovanpå.

Dra ner kostnaderna, hur då?

Priserna för en badrumsrenovering kan givetvis variera en hel del, allt handlar om hur omfattande renoveringen är. Sedan blir det såklart dyrare om du vill ha designinredning och lyxiga speciallösningar. För att dra ner på kostnaden är det oftast lönsamt att vända sig till en och samma firma. Idag finns det många företag som riktar in sig på både VVS, kakel, elektricitet och snickeri. När du beställer allt från samma firma kan du oftast få ett bättre paketpris än om du ska beställa tjänster från 10 olika företag. Ett annat konkret sätt att dra ner på priset är genom att noggrant kolla upp priserna för kakel och klinkers. Det finns gott om prisvärda alternativ men det finns också en hel del lyxiga och riktigt dyra alternativ på marknaden. Kanske kan det räcka med ett stilrent kakel i vitt och ett golv i annan färg? Enklare alternativ tenderar att bli billigare samtidigt som du kan få god kvalitet för priset. Själva badrumsinredningen är en annan kostnad som snabbt springer iväg. Det kan kännas lockande att beställa in det där hypermoderna handfatet och badkaret med guldliknande blandare. Men ge dig möjligheten att undersöka saken närmre. Det finns gott om budgetföretag som säljer riktigt fina och bra inredningsmöbler till badrum, bland annat IKEA. Satsa på billig men tålig inredning och lägg sedan lite extra krut på mindre detaljer för att få en lyxigare känsla. Vi pratar om saker som:

 • fina blandare och kranar
 • duschmunstycken
 • brunnar
 • handdukstorkar

Dessa produkter finns också att köpa i mängder av priser, men här skulle du då alltså kunna lägga lite extra pengar på något fint. Det sitter ju i detaljerna.

Stora & små förändringar

En badrumsrenovering kan vara omfattande, men den kan även vara förhållandevis liten. Kanske vill du endast skapa en ny känsla i badrummet men vill förhålla dig till en liten budget? Genom att byta möbler som toalettstol, handfat och speglar kan du snabbt ge badrummet en uppfräschning utan att behöva lägga stora kostnader på att byta kakel. Att byta ut textiler är också ett sätt att snabbt förändra utseendet.

Men för att nå drömbadrummet krävs oftast större förändringar som innefattar inhyrning av erfarna hantverkare. Tacksamt nog så har du som privatperson möjlighet att använda dig av ROT-avdraget för att kunna dra ned priset. Hela 30 % av arbetskostnaden kan du dra av, något som kan bli en del pengar vid större arbeten. Det finns en del krav och gränser som du bör känna till. Du hittar de senaste reglerna inne på Skatteverkets hemsida.

Innan du bestämmer dig

Precis som vi nämnde tidigare kan det vara bra att passa på att installera golvvärme. Men finns det andra saker du bör se över innan du bestämmer dig? Ett tips är att överväga två handfat och inte bara ett. Här handlar det givetvis om hur mycket utrymme som finns och självklart även om det är befogat. För er som väntar tillökning i familjen eller som redan har en större familj kan två handfat vara guld värt. Helt plötsligt finns en helt ny yta för ytterligare en person att göra sig i ordning vid på morgonen.

En annan sak som är bra att se över innan du bestämmer dig är badkar eller dusch. Detta är för många ett svårt val eftersom ett badkar kan kännas onödigt om det inte kommer användas. En dusch däremot kommer garanterat att användas. Här gäller det att se över budget, behov samt platsutrymme. Om du bor i en mindre bostad där badrummet i sig inte är jättestort kan det ibland vara riktigt passande med just badkar istället för dusch. Då kan badkaret både bidra till en spaliknande känsla, samtidigt som du kan duscha i den. Särskilt om du monterar upp en glasvägg vid sidan av badkaret. Är badrummet väldigt litet kan det däremot inte ens finnas plats för badkar, då kan ett duschhörn vara att föredra.

Tidlöst är bättre än trendigt

En av de roligaste men också svåraste sakerna när det kommer till badrumsrenoveringen är design och utseende. Det finns så väldigt många vackra badrum och du har säkert redan hittat några storfavoriter som inspirerat dig. Men det är väldigt lätt att falla in i de rådande trenderna och glömma bort din personliga smak. Kom ihåg att trender försvinner efter ett par år och blir snabbt utdaterade. Om du väljer att köra på något klassiskt eller att helt enkelt följa din egen smak och stil är chansen betydligt större att du inte tröttnar. Samtidigt får du ett mer personligt och originellt badrum. Oavsett vilken stil du i slutändan bestämmer dig för är det alltid bäst att köra på en så stilren grund som möjligt. Då får du en inredningsbas som håller år efter år. När du vill uppdatera stilen är det enkelt att byta ut textilier, handdukshängare och mindre detaljer.

Några sista bra tips inför renoveringen

Det finns hundratals saker att tänka på inför en badrumsrenovering, allt från planering till färdigt resultat. Hur mycket en renovering kan kosta är otroligt svårt att säga eftersom det handlar om hur stort badrummet är, hur omfattande renoveringen är (ska allt rivas och bytas ut? Ska det installeras golvvärme?) samt själva inredningen. Kom ihåg att en badrumsrenovering utförs väldigt sällan eftersom den håller i väldigt många år därefter. Med andra ord är det dumt att snåla på just denna typ av renovering. Sedan ska du såklart inte betala onödigt mycket heller, men priset bör inte vara den avgörande faktorn. Du kan komma undan lite billigare genom att fråga hantverkaren eller firman om de har rabatterade priser på badrumsinredning. Ofta har de nämligen samarbeten och kontakter med återförsäljare och grossister, något som kan bidra till att dra ned totalkostnaden åt dig.

Följande punkter är bra att lägga mycket tid på inför badrumsplaneringen:

 • Budget – vad är ett måste i det nya badrummet? Hur stor är maxbudgeten? Räkna, jämför och begär offerter för att ta reda på vad dina drömmars badrum kostar. Jämför sedan för att se om din budget är tillräcklig och om inte, vad kan du själv göra för att dra ner på priset?
 • Mät upp badrummet och gör en skiss. För att kunna planera själva inredningen och större förändringar i badrummet behöver du veta exakta mått. Först då kan en hantverkare veta vad priset kommer att hamna på. Mät upp allt från dörrar och golv, takhöjd och fönster och dörrar. Att göra jättestora förändringar, exempelvis flytta position på dusch eller toalett, kan vara kostsamt och tidskrävande eftersom rören redan är installerade på ett särskilt ställe. Inget är omöjligt, men det är en prisfråga.
 • Vilka måsten har du? Behöver ni få plats med tvättstugan i badrummet? Vill familjen verkligen ha ett badkar och behöver ni flera handfat? Skriv ner alla måsten separat och gör sedan en lista på önskemål, dessa behöver inte falla under samma lista.
 • Låt dig inspireras. Bläddra i inredningsmagasin och kolla runt på nätet för att hitta inspirerande badrumsbilder. Samla dina favoriter och sätt upp dem på en stor moodboard. Då får du chans att vänja dig vid olika stilar och kan lättare sålla bort det som inte passar.
 • Färg på kakel och klinkers. Det är väldigt vanligt att köra på svartvitt badrum, det passar nämligen till det mesta. Men våga satsa på färg, om det är det som du vill. Du behöver inte kakla hela badrummet i rött. Du kan exempelvis sätta färg genom att kakla en fin färg i duschen, bakom handfaten eller väggen bakom badkaret.

När ditt drömbadrum väl är färdigt kan du börja med detaljerna, det vill säga mindre inredningssaker som tvålkoppar, textilier, växter och i viss mån, belysning. Just belysningen är en av de kanske viktigaste komponenterna i badrummet. Här är det bra att satsa på både starkare belysning som används vid städning och när du verkligen behöver se ordentligt. Men även mysig spabelysning. Spotlights i badrummet är väldigt smart!

Mer att läsa

I år dyker Bygglekplatsen upp på olika ställen i Göteborg. En skåpbil full med verktyg och material åker runt för att möta snickarsugna och skaparglada barn och unga i Göteborg.
28 juni 2017
Välkommen till Bygglekplatsen Pop up
Läs artikel
Tävlingen Sveriges Fulaste Trädgård är nu avslutad och vinnaren är korad.
27 juni 2017
Sveriges fulaste trädgård 2017 är korad
Läs artikel